Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (36. díl) - srpen 1942

Deník 2. světové války (36. díl) - srpen 1942

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 534728
ks

V Sovětském svazu pokračuje německá letní ofenzíva „Fall Blau“. Vojska Armádní skupiny Jih, rozdělené na dvě samostatná uskupení táhnou jednak na jih k ropným polím Kavkazu, jednak se chystají k útoku na Stalingrad. Prozatím se jejich postup jeví jako nezastavitelný.

Na frontě v severní Africe je prozatím, vyjma drobných přestřelek a leteckých útoků, klid. Obě strany jsou bojem vyčerpané a čekají na posily a zásoby. Mezitím se velení nad spojeneckými vojsky v Africe a Blízkém Východě ujímá generál Sir Harold Alexander a 

energický generál Bertram Montgomery přebírá velení nad 8. armádou.

V Tichomoří začíná první spojenecká ofenzíva. Americká námořní pěchota se spolu s vojáky Austrálie, Nového Zélandu a britských tichomořských držav vyloďuje na Šalomounových ostrovech, kde se Japonci snaží vybudovat své základny.

Do Moskvy přijíždí britsko-americká delegace vedená premiérem Winstonem S. Churchillem, která má projednat startegické plány Spojenců, seznámit vedení Sovětského svazu s plánem invaze do severní Afriky a také zdůvodnit, proč není možné otevření druhé fronty v západní Evropě. Přes Stalinovo odmítnutí britsko-amerických argumentů a návrhů a jistou rozladěnost všech tří stran je nakonec konference úspěšná a vede k posílení spojenecké spolupráce.

Pokračuje bitva o Maltu, která je pro plány Spojenců vysoce důležitá i bitva o Atlantik, kde německá ponorková válka dosáhla vrcholu.

Válka pokračuje, ale na obzoru se již začínají objevovat první paprsky věštící, prozatím ještě nesměle, budoucí vítězství Spojenců.

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 7:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty