Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (33. díl) - květen 1942

Deník 2. světové války (33. díl) - květen 1942

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 534662
ks

Spojenci jsou stále na všech frontách v defenzívě. Americko-filipínská vojska kapitulují na Filipínách, Japonci postupují v Barmě, obsazují ostrovy Gavutu a Tulagi patřící k Šalamounovým ostrovům a chystají se k dobytí základny Spojenců v Port Moresby na Nové Guinei. Rommel pokračuje v ofenzívě v severní Africe, Manstein v Sovětském svazu na Krymu, zatímco se německé štáby a vojska  připravují k  rozhodující ofenzívě v Sovětském svazu, Modrému plánu, který má skončit definitivní porážkou Rudé armády.

 

Ale drobných úspěchů se přece jen Spojencům daří dosáhnout. Na Maltu je dopraven dostatečný počet stíhacích letounů, který znemožní Ose uskutečnit invazní plán,  a také nejnutnější zásoby pro přežití ostrova. Spojenecká vojska obsazují ostrov Madagaskar, čímž získávají důležitý opěrný bod pro kontrolu Indického oceánu. Nálet „tisíce bombardérů“ na Kolín nad Rýnem zahajuje novou kapitoly v letecké válce a je odvetou za německé nálety na britská města.

 

Avšak k nejdůležitějšímu střetnutí tohoto měsíce dochází v Tichomoří, kde se odehrává první námořní bitva letadlových lodí, Bitva v Korálovém moři. Při ní sice japonská císařská flotila dosahuje taktického vítězství, když potápí Američanům důležitou letadlovou loď USS Lexington, ale současně utrpí velkou startegickou porážku, protože je zmařen její záměr obsadit Port Moresby, základnu, která má obrovský strategický význam zejména pro obranu Austrálie.

 

V Atlantiku se dále stupňuje válka mezi německými ponorkami a spojeneckými námořními silami. Měsíc květen 1942 je z hlediska ztrát vůbec nejhorším za celou válku. U-Bootswaffe posílá ke dnu 146 spojeneckých plavidel při vlastní ztrátě čtyř ponorek. Ale zaváděním protiponorkových vrhačů min Hedgehog a dalších sofistikovaných systémů se i zde začne brzy blýskat na lepší časy.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 7:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty