Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (30. díl) - únor 1942

Deník 2. světové války (30. díl) - únor 1942

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 534414
ks

Japonský postup v oblasti Tichého oceánu se zdá být nezadržitelný. Spojenecká vojska byla již zcela vytlačena z Malajského poloostrova, bojuje se o ostrov a město Singapur, které kapituluje 15. ledna. Kapitulace této důležité základny je největší porážkou v britské vojenské historii. Na Bataanském poloostrově se brání americko-filipínské jednotky japonské přesile za strašných ztrát. Koncem měsíce nařizuje prezident Roosevelt generálu MacArthurovi  aby opustil Filipíny a přesunul se organizovat obranu jižního Pacifiku z území Austrálie, která se stává terčem japonského bombardování.

 

V severní Africe pokračují německá vojska generála Rommela v protiofenzívě ve směru na západ k egyptsko-libyjské hranici a dostávají se ke spojenecké obranné linii Gazála-Bir Hakeim, chránící Tobruk, o kterou se bude bojovat až do června 1942.

 

Německým válečným lodím Scharnhorst, Gneisenau a Prinz Eugen, doprovázeným dalšími čtyřiceti šesti válečnými plavidly a pod silnou leteckou ochranou, se daří husarský kousek – nepozorovaný únik z francouzského přístavu Brest kanálem La Manche do Severního moře.

 

Ve Spojených státech nařizuje prezident Roosevelt internaci občanů japonského původu do táborů na západním pobřeží, zatímco do podobných internačních táborů na východě Spojených států jsou umísťováni občané italského a německého původu.

 

Trvá blokáda Leningradu, kde umírají další tisíce lidí, zatímco evakuace dětí a dalších osob, které nejsou třeba pro obranu města, pokračuje přes zamrzlé Ladožské jezero. Pokračuje však i sovětská protiofenzíva, při které je německo-sovětská fronta posouvána na západ od Moskvy. Německá vojska vyklízejí Kursk, na některých místech pronikají sovětské tankové jednotky až na území Běloruska.

 

Válka se ale zatím stále vyvíjí v neprospěch Spojenců, čas pro obrat ještě nenastal ani na východní, ani na západní polokouli.

 

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 3:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty