Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (26. díl) - říjen 1941

Deník 2. světové války (26. díl) - říjen 1941

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 534228
ks

Na východní frontě začíná německá operace „Tajfun“, jejímž cílem má být dobytí a zničení Moskvy nejpozději do vánočních svátků. Hitler poprvé po více jak třech měsících přijíždí do Berlína a před zaplněným Sportovním palácem přednáší jeden ze svých vychloubačných projevů, tentokráte u příležitosti zahájení Válečné zimní pomoci, jenž má zajistit německým vojákům na východní frontě teplé oblečení.


Hitler, a s ním většina nacistických pohlavárů, je přesvědčen, že dobytí Moskvy je otázkou dnů, maximálně týdnů. Ale jeho generálové nejsou tak optimističtí, zejména ne ti na frontě, kteří musí bojovat s houževnatou obranou Rudé armády, s hlubokým blátem a brzy i hlubokými závějemi a krutým mrazem. Nicméně první moskevská obranná linie se hroutí během několika dnů a také druhá je částečně prolomena ještě v tomto měsíci, takže tiskový šéf Říše může sebevědomě prohlásit, že Rusko bylo již po vojenské stránce poraženo. Německá vojska tak stále postupují jak směrem na Moskvu, tak na celé jižní frontě, kde padá jedno město za druhým do jejich rukou.


Stále více horko je i na druhém konci světa. Stoupá napětí mezi Spojenými státy a Japonskem, přestože mírová jednání formálně ještě pokračují. Změna v japonské vládě, kde se stal premiérem bojechtivý ministr války Hideki Tódžó znamená, že šance na kompromisní řešení zejména čínsko-japonského konfliktu jsou ztraceny.


Těžké poškození amerického torpédoborce USS Kearny, při kterém zahynulo 11 amerických námořníků a dalších 22 bylo zraněno a později potopení torpédoborce USS Reuben James se ztrátou 115 mužů, přiblížilo Spojené státy i k válce s Německem, ačkoliv poslední krok nakonec Američané neudělají.


Válka pokračuje i o Středozemní moře a Atlantik, v severní i východní Africe a severními moři si probíjejí cestu britské konvoje, vezoucí válečný materiál do Sovětského svazu.

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 1:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty