Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (24. díl) - srpen 1941

Deník 2. světové války (24. díl) - srpen 1941

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 534193
ks

Německá vojska na území Sovětského svazu pokračují ve svém drtivém postupu na všech frontách. Na severní frontě se dotknou okrajových částí Leningradu a uzavírají jeho obklíčení. Vojska ve střední části fronty ukončují operace v oblasti Smolenska a po těžkých bojích obsazují Jelňu a přeskupují se k postupu na Brjansk. V jižním sektoru fronty rumunská vojska v rámci Skupiny armád Jih posílená částmi 11. německé armády dokončují obklíčení Oděsy.. Vojska této armádní skupiny rovněž obsazují přístavy Dněpropetrovsk a  Mikolayv (Nikolajev) a dokončují obsazení důležitých průmyslových a těžebních oblastí – krivorožské a doněcké. Současně jsou vojska  Armeegruppe "Süd"posílena obrněnými jednotkami 2. obrněné skupiny generála Guderiana a připravují se na dobytí Kijeva.

 

Ale německým ozbrojeným silám se ne všechno daří tak, jak si Hitler a jeho nejbližší představovali. Postup na Leningrad je pomalejší, na jihu obklíčení odolává Oděsa a hlavně je část velení armády, reprezentovaná zejména velitelem pozemních vojsk generálem- polním maršálem Waltherem von Brauchitschem a jeho štábem, nespokojena s Hitlerovým zasahováním do plánování a velení, zejména s tím, že byl zastaven postup na Moskvu.

 

Tak trochu ve stínu událostí v Sovětském svazu zůstává poměrně důležitá operace zvaná „Rovnováha“ na straně Velké Británie a „Operace Y“ na straně SSSR, jíž bylo obsazení Iránu britskými a sovětskými vojsky, které mělo za cíl jednak zajistit sovětsko-íránskou hranici proti možné intervenci Osy směrem k ropným polím v Baku, dále otevření další zásobovací cesty pro spojenecké dodávky materiálu do Sovětského svazu a zabezpečení íránských ropných polí a rafinerií pro Spojence.

 

Pokračuje však samozřejmě i vzdušná válka mezi Velkou Británií a Třetí říší, Bitva o Atlantik a námořní válka ve Středozemním moři. Na Dálném východě dochází k dalšímu zostřování situace v důsledku agresivních akcí Japonského císařství proti Číně a Indočíně.

 

V severním Atlantiku, u pobřeží Kanady, se odehrává významná konference premiéra Churchilla a amerického prezidenta Roosevelta, na níž je přijata Atlantická charta.

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 6:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty