Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (21. díl) - květen 1941

Deník 2. světové války (21. díl) - květen 1941

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 534039
ks

Květen roku 1941 je měsícem velmi významných událostí na několika bojištích, kdy obě strany konfliktu střídají úspěchy s neúspěchy.
Na svoji první bojovou plavbu vyplouvá 18. května bitevní loď Kriegsmarine Bismarck, zázrak moderní techniky a mistrovský kus lodního stavitelství, spolu s těžkým křižníkem Prinz Eugen.
Po zastávce v norském Grimsfjordu, poblíž okupovaného norského přístavu Bergen, se obě lodi vydávají 22. května na lov spojeneckých obchodních plavidel do severního Atlantiku. V Dánském průlivu je zpozoruje britská hlídka sestávající z těžkých křižníků HMS Norfolk a HMS Suffolk, a ta přivolává na scénu bitevní loď HMS Prince of Wales a bitevní křižník HMS Hood s doprovodem torpédoborců. Dochází k dělostřeleckému souboji, při které je slavný a populární Hood potopen po zásahu do muničního skladu. Británie reaguje nasazením mohutných námořních sil a dne 27. května je Bismarck potopen. Jeho první plavba se po pouhých devíti dnech stala jeho plavbou poslední.
V severní Africe pokračují, prozatím neúspěšně, snahy Afrikakorpsu dobýt přístav Tobruk.
Porážkou iráckých povstaleckých jednotek Rašída Aliho al Gayláního končí krátká anglo-irácká válka, ve které se na straně povstalců angažovala i německá Luftwaffe. Ve druhé polovině května také začíná boj o Krétu, kde britská přítomnost ohrožující zásobovací linie Osy ve Středomoří a obava z využití tamních letišť pro bombardování ropných rafinerií v Rumunsku, je trnem v oku hitlerovského Německa. Nejdříve je ostrov opakovaně bombardován letadly Luftwaffe a italského královského letectva a 20. května je zahájena mohutná vzdušně-výsadková operace pod názvem Merkur, která končí 1. června kapitulací zbývajících spojeneckých jednotek, před kterou se podařilo více jak polovinu spojeneckých sil evakuovat do Alexandrie.
Pokračuje však také ponorková válka proti Velké Británii a válka ve vzduchu, zatímco se německé vojenské síly připravují na zahájení invaze do Sovětského svazu.

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 7:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty