Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (20. díl) - duben 1941

Deník 2. světové války (20. díl) - duben 1941

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 533869
ks

Hitlerova vojska spolu s dalšími účastníky Tripartitního paktu – Itálií, Maďarskem a Bulharskem- zahajují další fázi bleskové války, tažení na Balkán. Jsou napadeny Jugoslávie a Řecko a ani jeden z těchto států není schopen účinné obrany. Situaci nemůže zachránit ani účast britsko-australsko-novozélandského expedičního sboru v počtu 63 000 mužů. Vždyť Němci a Italové mají proti Řecku nasazeno 1,245.000 mužů oproti necelým pěti stům tisícům vojáků na straně Řecka, letadel 1200 oproti 300 spojeneckým a tanků 1360 oproti stovce tanků na straně Řecka. Podobný nepoměr panuje i na jugoslávském bojišti a proto není divu, že tažení netrvá ani měsíc. Následuje po něm další „Dunkirk“ – evakuace spojeneckých expedičních jednotek a části řecké armády do Egypta a na Krétu, která se ovšem okamžitě stává dalším německým cílem.

Nepříliš optimistická je i situace v Africe. Zatímco na východoafrické frontě je v podstatě vítězství Spojenců jisté, v severní Africe se stupňuje tlak ambiciózního německého generála Rommela a jeho Deutsche Afrikakorpsu, kterému se ve spolupráci s italskými jednotkami podařilo postoupit až na libyjsko-egyptskou hranici a přístav Tobruk, bráněný australskými, britskými, československými, indickými a polskými vojáky sevřel do kleští pevného obklíčení.

Válka však probíhá také v Atlantiku, ve Středozemním moři, ve vzdušném prostoru západní Evropy a v Číně.

Spojené státy se také připravují na válku, i když prezident Roosevelt neustále opakuje, že přímá účast na konfliktu není jeho cílem. Zvyšuje se počet vojáků, na tempu nabírá výroba zbraní a výstroje v amerických továrnách, prudce se zvyšuje stavba lodí, výroba dopravních prostředků, roste objem dopravovaného zboží včetně exportu do Velké Británie a Spojené státy již samy cítí potřebu zajistit lodní dopravě náležitou ochranu, protože ztráty v důsledku činnosti německých ponorek se zvyšují.

 

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 4:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty