Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (16. díl) - prosinec 1940

Deník 2. světové války (16. díl) - prosinec 1940

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 533287
ks

Z Řecka, napadeného italskými vojsky 28. října, jsou agresoři vytlačováni do Albánie. Řecká obsadila přístavní město Saranda a ve vnitrozemí Gjirokaster a Pogradec. Do konce měsíce je obsazena více jak čtvrtina Albánie. 

Pokračují útoky Luftwaffe na britská města a odvetné bombardování Německa a vybraných cílů na Německem okupovaných územích a v Itálii britským královským letectvem. 

8. prosince začíná operace Kompas, první velká spojenecká ofenzíva ve válce, jejímž cílem je vyhnat italská vojska z Egypta. Proti stopadesátitisícové italské armádě stojí pouhých 36 000 britských, australských, indických a francouzských vojáků. Ale již v prvních dnech operace se Spojencům daří zničit takzvanou Malettiho bojovou skupinu složenou ze tří italských divizí a Itálie ztrácí 40 000 vojáků s veškerou výzbrojí. 

Hitler vydává direktivu nařizující Vrchnímu velitelství branné moci (OKW ) připravit na jaro roku 1941 invazi do Sovětského svazu. 

V závěru měsíce Itálie žádá oficiálně Říši o vojenskou pomoc ve válce proti Řecku. 

Německá Luftwaffe uskutečňuje těžké nálety na Manchester a Londýn. Při bombardování Londýna je vážně poškozena katedrála Svatého Pavla. 

V Atlantiku pokračuje námořní válka vedená německým ponorkovým loďstvem proti konvojům směřujícím do Velké Británie, válčí se také ve Středozemním moři a pokračují útoky italského letectva na Maltu.

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 6:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty