Výrobce: CA  NOVADA

Deník 2. světové války (12. díl) - srpen 1940

Deník 2. světové války (12. díl) - srpen 1940

Cena s DPH: 29,00 Kč
Dostupnost: Skladem
Výrobce: CA
Kód: 532270
ks

V Evropě a v severní Africe pokračují válečné operace. Pokračuje letecká válka proti Velké Británii a německá Luftwaffe se připravuje na rozhodující úder, a jak její šéf Goering doufá, úder konečný, který srazí Velkou Británii na kolena a umožní vylodění Wehrmachtu na pobřeží jižní Anglie. Na německých leteckých základnách v Německu, Francii, Belgii, Holandsku a Norska je připraveno 875 bombardérů s dlouhým doletem, 316 hloubkových bombardérů, 702 jednomotorových a 227 dvoumotorových stíhaček.

3. srpna napadá fašistická Itálie Britské Somálsko, které obsadí do 19. srpna. Současně se italská armáda připravuje na útok proti Egyptu.

12. srpna se totální letecká válka proti Velké Británii rozbíhá. Přichází Den orla, Der Adler Tag. Napadána jsou zejména letiště v jižní a střední Anglii , ale i na severovýchodě Británie na pobřeží Skotska, a továrny vyrábějící letadla v Bristolu, Coventry, Cardiffu, Sheffileldu, Birminghamu, Glasgow a v řadě dalších míst.

17. srpna Hitler vyhlašuje úplnou námořní a leteckou blokádu Velké Británie.

Letecké útoky a bitvy nad Británií kladou nesmírné nároky na obě bojující strany, avšak nejvíce na Velkou Británii, která v Den orla měla k dispozici zhruba 700 stíhacích letadel, proti kterým stála trojnásobná přesila německých bojových letadel. Přesto se Luftwaffe nedařilo Británii zlomit a její ztráty byly mnohem vyšší, než ztráty RAF.

V britských stíhačkách bojují nejen britští piloti, ale i mnoho pilotů z okupovaných zemí v Evropě včetně Československa, piloti z britských dominií a dobrovolníci z Irska a USA.

V noci z 23. na 24. srpna dochází, pravděpodobně bez rozkazu Goeringa, k nočnímu náletu na Londýn. Tento nálet sice způsobí obrovské škody a mnoho obětí mezi Londýňany, ale současně vyburcuje Brity k ještě důraznějšímu odporu a vede k prvnímu náletu na Berlín, který RAF provede v noci z 25. na 26.

Válka dostává nový rozměr. Od konce srpna až do konce války budou obě bojující strany napadat i civilní cíle.

Komentáře

Přidat komentář:
Jméno:
E-mail:
Zde můžete zadat svůj e-mail. Pokud zatrhnete volbu "Zobrazit e-mail u komentáře", bude e-mail zveřejněn.
  Zobrazit e-mail u komentáře
Komentář:
 Opište číslo 9:
 
 
RYCHLÝ KONTAKT
Tel.: +420 608 384 663
info@hudba-video.cz
Po-Pá: 9.00-17.00
O FIRMĚ
Kontakty